Mutta sitten kaiken kauneuden keskellä yhtäkkiä pomppaa silmille ja särähtää korvaan lause: ”Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen” Toisaalta raamatullinen kieli, jossa puhutaan oikean tien kulkemisesta ja Hyvän Paimenen johdatuksesta voi nykyihmisestä tuntua sekä käsittämättömältä että ärsyttävältä. Enkö muka itse tiedä, mikä on parasta elämässäni? Miksi kenenkään tarvitsisi johdattaa minua?
Onko puhe vihollisista sittenkin moderneinta ainesta tässä psalmissa? Vihollisia nykyään piisaa, ehkäpä enemmän kuin koskaan aiemmin. Sotaa käydään Euroopassa ja muualla, väärää tietoa levittämällä tehdään toisen maan kansalaisista mikä kammottavimpia petoja. ”Jos et ole kanssani samaa mieltä kaikesta, olet viholliseni” -asennetta on ilmassa enemmän kuin ikinä. Some mahdollista henkilökohtaisen vihanpidon jopa sellaisten ihmisten kanssa, joita emme ole koskaan tavanneet.
Mutta mitä olisi istua samassa pöydässä vihollisen kanssa? Ei netin ääressä, vaan oikeasti läsnä. Niin lähellä, että näet toisen eleet, kuulet äänenpainot? Ja kuuntelisit, et huutaisi heti päälle. Aidon kohtaamisen seurauksena voit oikeasti ymmärtää, mitä toinen tarkoittaa. Kun olet selvillä tästä ja ehkä syystä, miksi toinen ajattelee kuten tekee, voi tulla keskinäistä ymmärrystä. Tai sitten voitte, toisianne kunnioittaen, olla samaa mieltä siitä, että olette asiasta eri mieltä. Uskallatko käydä yhteiseen pöytään?
Kommentit
Lähetä kommentti