Siirry pääsisältöön

Väärä todistus

Viestintäpäällikkö Noora Hietanen:

Kuulitko jostain ihmisestä ällöttävän väittämän? Onko se oikeasti totta vai kuulopuhetta tai vain riittävän usein toistettu hokema, joka alkaa kuulostaa todelta? Onko kyseessä väite, joka saa jonkun näyttämään syylliseltä? Tilanteessa, jossa joudutaan toimimaan tietyllä tavalla joko sääntöjen mukaan, pakon edessä tai yhteisen hyvän nimissä.

Syntipukki on tuttu Mooseksen kirjan 3. luvusta, jossa uhrataan eläimiä ihmisten syntien sovittamiseksi. Uhrieläimen tarkoitus oli puhdistaa verellään yhteisö synneistään. Syntipukiksi voi joutua kuka tai mikä tahansa: epäsuosioon joutunut työkaveri, kadehdittu lottovoittaja, erilaisia ajatuksia esittävä, vähemmistöryhmä tai kokonainen kansa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti, että Ukraina hyökkäsi Venäjälle 24.2.2022. Voidaan todistaa, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hyökkäyksen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti, että hyökkäys Ukrainaan oli ”erikoisoperaatio”. Trump väitti myös, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on diktaattori eli rajoittamatonta valtaa käyttävä hallitsija. Zelensky on ukrainalaisten enemmistön äänillä demokraattisissa vaaleissa valittu presidentti, eikä yksinvaltias. 

Kymmenen käskyä kertovat mitä pitää tehdä ja jättää tekemättä. Martti Lutherin mukaan käskyt ovat lakeja ja vaatimuksia. Kaikki tuntevat 8. käskyn: ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi”, joka kuuluu 1992 raamatunkäännöksen mukaan ”Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan” (2. Moos. 20:16). 

Väärät tunnistukset ja valheet ovat vieneet syyttömiä vankilaan myös Suomessa. Perättömään lausumaan voi syyllistyä tuomioistuimessa tai viranomaismenettelyssä. Tuomioistuimessa perättömään lausumaan syyllistyy, jos todistaja, asiantuntija tai muu henkilö valassaan antaa väärän tiedon asiassa tai ilman laillista syytä salaa siihen kuuluvan seikan. Perättömästä lausumasta tuomioistuimessa voidaan tuomita vankeuteen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joensuun liikenneonnettomuuden johdosta

Rovaniemen seurakunnan tiedote: Joensuussa lauantaina 8.3.2025 sattuneessa liikenneonnettomuudessa on ollut osallisena rovaniemeläisiä, minkä johdosta onnettomuus koskettaa laajasti ihmisiä Rovaniemellä. Rovaniemen seurakunta tukee kaikkia, joita onnettomuus ja menetykset koskettavat. Rovaniemen kirkossa on pappi tavattavissa arkisin klo 11-14. Nuoret voivat vapaasti lähestyä nuorisotyöntekijöitä ja oppilaitostyöntekijöitä. Myös muut seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä, yhteystiedot: www.rovaniemenseurakunta.fi/yhteystiedot - Tunnemme suurta järkytystä ja surua valtavasta menetyksestä, jonka omaiset ovat joutuneet kokemaan. Menetyksen suuruutta on vaikea käsittää. Rukoilemme ja toivomme omaisille sekä kaikille onnettomuuden koskettamille paljon voimia, kirkkoherra Kinnunen toteaa. Ensi sunnuntaina 16.3. klo 10 kirkossa messu ja klo 15 Tuomasmessu – tervetuloa.  Lisätietoja: kirkkoherra Ilari Kinnunen, 040 502 1455

Rakkaudella kohtaaminen

Viestinnän asiantuntija Susanna Karila: Tulevana sunnuntaina on kirkkovuoden aiheena: ”Kadonnut ja jälleen löytynyt - Jumala on armollinen Isä. Hän etsii eksyneitä, kutsuu syntisiä ja antaa synnit anteeksi. Taivaassa iloitaan jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.”  Olen kuullut, että moni haluaisi tulla mukaan seurakunnan toimintaan, mutta kokee kirkon sulkevaksi yhteisöksi. On todella harmillista kuulla tällaista. Ajattelen, että Kristuksen seuraajina kaikkien seurakunnassa toimivien, palvelevien ja aktiivisesti käyvien tulisi nimenomaan kutsua uusia ihmisiä mukaan ja kohdata heidät ilolla. ”Mahtavaa, että juuri sinä tulit tänne tänään!” Jeesus oli rakkaudellinen esimerkki siitä, että hän ei kääntänyt ketään pois luotaan. Jeesus kutsui kaikkia seuraamaan itseään, myös heikompiosaisia ja aterioi heidän kanssaan.  ”Tämän nähdessään fariseukset sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: »Kuinka teidän opettajanne syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!» Jeesus kuuli sen...

Meidän yhteisö

Sairaalapastori Susanna Sirviö: Seurakunnassamme on kokoontunut puolen vuoden ajan keskusteluryhmä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tämä on uutta toimintaa meillä ja on voinut herättää pohdintaa seurakunnassa: Tarvitaanko näille vähemmistöille erityisesti suunnattua toimintaa? Onko tämä kirkkopolitiikkaa? Ensimmäisen kauden lähestyessä loppua, pyysimme ryhmäläisiltä ajatuksia tämän ryhmän ja työn merkityksestä. Merkitys on ollut suurempi kuin työntekijänä on osannut kuvitellakaan. Uskovat sateenkaari-ihmiset ovat vähemmistön vähemmistö. He voivat kokea, etteivät ole hyväksyttyjä toisten sateenkaari-ihmisten joukossa, koska me muut kristityt olemme luoneet kirkosta niin huonon ja tuomitsevan kuvan. Eivätkä he koe olevansa hyväksyttyjä toisten uskovien joukossa seksuaalisuutensa tai sukupuolensa vuoksi. Mutta tässä ryhmässä he ovat kokeneet, että voivat kuulua joukkoon peittelemättä mitään. Se rohkaisee heitä olemaan oma Luojan luoma itsensä. Lisäksi he ovat saaneet uskovien yhteis...