Viestintäpäällikkö Noora Hietanen: |
Kuulitko jostain ihmisestä ällöttävän väittämän? Onko se oikeasti totta vai kuulopuhetta tai vain riittävän usein toistettu hokema, joka alkaa kuulostaa todelta? Onko kyseessä väite, joka saa jonkun näyttämään syylliseltä? Tilanteessa, jossa joudutaan toimimaan tietyllä tavalla joko sääntöjen mukaan, pakon edessä tai yhteisen hyvän nimissä.
Syntipukki on tuttu Mooseksen kirjan 3. luvusta, jossa uhrataan eläimiä ihmisten syntien sovittamiseksi. Uhrieläimen tarkoitus oli puhdistaa verellään yhteisö synneistään. Syntipukiksi voi joutua kuka tai mikä tahansa: epäsuosioon joutunut työkaveri, kadehdittu lottovoittaja, erilaisia ajatuksia esittävä, vähemmistöryhmä tai kokonainen kansa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti, että Ukraina hyökkäsi Venäjälle 24.2.2022. Voidaan todistaa, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hyökkäyksen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti, että hyökkäys Ukrainaan oli ”erikoisoperaatio”. Trump väitti myös, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on diktaattori eli rajoittamatonta valtaa käyttävä hallitsija. Zelensky on ukrainalaisten enemmistön äänillä demokraattisissa vaaleissa valittu presidentti, eikä yksinvaltias.
Kymmenen käskyä kertovat mitä pitää tehdä ja jättää tekemättä. Martti Lutherin mukaan käskyt ovat lakeja ja vaatimuksia. Kaikki tuntevat 8. käskyn: ”Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi”, joka kuuluu 1992 raamatunkäännöksen mukaan ”Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan” (2. Moos. 20:16).
Väärät tunnistukset ja valheet ovat vieneet syyttömiä vankilaan myös Suomessa. Perättömään lausumaan voi syyllistyä tuomioistuimessa tai viranomaismenettelyssä. Tuomioistuimessa perättömään lausumaan syyllistyy, jos todistaja, asiantuntija tai muu henkilö valassaan antaa väärän tiedon asiassa tai ilman laillista syytä salaa siihen kuuluvan seikan. Perättömästä lausumasta tuomioistuimessa voidaan tuomita vankeuteen.
Kommentit
Lähetä kommentti